Nenechte si nic uniknout!
Budeme Vám posílat novinky a informace z muzea přímo do Vaší e-mailové schránky. Tím pádem budete vždy vědět co připravujeme a nic Vám už neunikne!
Citrusy v medu – léčivá lahůdka s velkým množstvím flavonoidů
Máme pro vás tip, jak využít pomeranče a citrony zcela bezezbytku, včetně kůry. Ta má totiž největší obsah zdraví prospěšných látek.
Pomeranče a citrony – co obsahují?
Plodem citrusů je speciální typ bobule, který se odborně nazývá hesperidium. Obsahuje řadu zdraví prospěšných látek. Nejvíce jich však najdeme ve slupce (oplodí). Ta má dvě vrstvy. Vrchní barevnou, obsahující silice, barviva a množství vitaminu C, a spodní bílou vrstvu s vysokým obsahem flavonoidů a vlákniny.
Přehled nejvýznamnějších obsahových látek citronů a pomerančů:
Vitamín C – důležitý pro imunitní systém, působí antioxidačně a protizánětlivě, pomáhá při chřipce a nachlazení, nezbytný pro tvorbu kolagenu, který je důležitý pro zdravé klouby, šlachy, pokožku i vlasy.
Vláknina – zlepšuje zdraví trávicího traktu, váže na sebe toxické látky, pomáhá při hubnutí, snižuje hladinu cholesterolu a pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Citrusy jsou jejím dobrým zdroje, především rozpustného pektinu. Jeho největší množství je obsaženo ve slupce.
Kyselina citronová – pomáhá v prevenci ledvinových kamenů, spolu s vitamínem C zlepšuje vstřebávání železa z trávicího traktu.
Kyselina listová (vitamin B9) – důležitá pro funkci nervové soustavy, krvetvorbu a především správný růst a vývoj plodu.
Draslík – pomáhá snižovat krevní tlak a tím i riziko kardiovaskulárních onemocnění. Zvláště pomeranče jsou jeho skvělým zdrojem.
Flavonoidy – mají silné antioxidační účinky, neutralizují toxické volné radikály, které se podílejí na vzniku a rozvoji řady chorob i na stárnutí organizmu. Právě u flavonoidů se předpokládá, že snižují riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice, cukrovky a některých typů rakoviny. Podporují tvorbu kolagenu a chrání pružnost cév.
Flavonoidy hesperidin a diosmin zvyšují napětí a pevnost žilních stěn a zlepšují prokrvení tkání. Využívají se při léčbě chronické žilní nedostatečnosti, hemoroidů, křečových žil, metličkovitých žilech i jako prevence žilních trombóz. Jsou obsaženy především v bílé části slupky.
Karotenoidy – dodávají citrusům jejich barvu v odstínech žluté a oranžové. Mají silné antioxidační účinky, pomáhají udržovat zdravou kůži a oči.
Čím nám citrony a pomeranče prospívají?
– pomáhají při zánětlivých a chronických onemocněních
– používají se při chřipce a nachlazení
– přispívají ke zdraví cév, prospívají při ateroskleróze a trombóze, žilní nedostatečnosti i hemoroidech, křečových žilách, zvýšené krvácivosti pod kůží a tvorbě podlitin a metličkovitých žilek
– pomáhají snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu
– z organismu odstraňují usazené soli, proto se doporučují i při dně a dalších kloubních potížích i ledvinových a žlučových kamenech
– mohou pomoci s onemocněním srdce, anémií, trávicími potížemi, pálením žáhy i prevencí rakoviny
– obsahují množství látek s antioxidačními účinky, které brzdí aktivitu volných radikálů. Ty urychlují proces stárnutí a jsou spojovány s výskytem řady onemocnění (cukrovka, srdeční choroby, chronické záněty apod.)
Citrusy v medu
2 pomeranče, bio – bez chemického ošetření
1 citron, bio – bez chemického ošetření
250 ml medu
Z citrusů vymačkáme šťávu, kůru i se zbytky dužiny nakrájíme na tenké proužky libovolné délky. Vše přidáme k medu a zahříváme až k bodu varu. Poté hned plníme do skleniček a zavíčkujeme. Můžeme užívat již další den, ale lepší je nechat uležet. Po otevření uchováváme v chladu a brzy spotřebujeme.
Nahořklá chuť citrusové kůry, kyselá šťáva, sladkost a vůně medu spolu s citrusovými silicemi tvoří opravdu skvělou harmonii. Citrusy v medu nám mohou být příjemným léčivým balzámem a potěšit i naše smysly. Nejen díky vysokému obsahu flavonoidů jsou doporučovány zvláště ženám. Ty je mohou využít pro posílení zdraví srdce a cév, zmírnění menstruačního krvácení i zadržování vody v těle. Pomohou i s obtížemi v menopauze (návaly horka, noční pocení, úzkost, podrážděnost).
Citrusy v medu užíváme po lžičkách, ale můžeme použít i k ochucení jogurtů, kaší apod. My jsme je využili při přípravě chia pudinku.
Chia puding s citrusy v medu
½ rozmačkaného banánu
3 polévkové lžíce kokosu
3 polévková lžíce chia semínek - semena šalvěje hispánské (Salvia hispanica)
200 ml mléka, vody, smetany či rostlinného nápoje
citrusy v medu
Smícháme rozmačkaný banán s kokosem a chia semínky. Postupně přiléváme mléko (můžeme použít i vodu, smetanu či rostlinný nápoj). Vše necháme asi 10 minut nabobtnat a pak plníme do skleniček. Nakonec přidáme med s citrusy. Dozdobíme kokosem. Můžeme připravit i dopředu a využít jako snídani či svačinku.
Citroník (Citrus limon)
čeleď: routovité (Rutaceae)
Citroník pochází z Asie, tak jako naprostá většina citrusů. Jeho domovinou je pravděpodobně Indie, Barma či Čína. Už ve starověku ho však pěstovali i Peršané a Egypťané. Z citrusů je nejméně náročný na teplo. Dnes ho najdeme v subtropických oblastech celého světa v celé řadě odrůd.
Jde o stálezelený keř či nízký strom, který dorůstá výšky 2 až 6 m. Někdy tvoří krátké silné trny.
Citrón, plod citroníku, se sklízí většinou třikrát do roka (koncem července, v listopadu a v lednu).
Původní limonáda se u nás připravovala z kyseliny citronové získané z citronové šťávy a cukrové vody. Citronová silice se využívá v potravinářství, na výrobu likérů, v parfumerii i farmacii. Citronát – kandovaná citronová kůra – se používá při přípravě moučníků.
Pomerančovník čínský (Citrus sinensis)
Čeleď: routovité (Rutaceae)
Pomerančovník je původem z jižní Číny a Vietnamu. Do Evropy se dostal pravděpodobně ke konci 15. století. V současnosti se pěstuje v subtropech celého světa. Je nejhojněji pěstovaným citrusovým ovocem.
Pomerančovníky jsou stálezelené stromy dorůstající až 10 m.
Pomerančová kůra se proslazuje (kanduje) a využívá v potravinářství. Je známá jako oranžát. Z kůry se získává také vonný olej.
V minulosti bylo také u nás velmi populární pěstovámí citroníků a pomerančovníků v zámeckých zahradách. Často šlo i o desítky let staré dřeviny, které rostly v přenosných nádobách a na zimu se schovály do skleníků – oranžerií. Od poloviny 19. století však začalo pěstování citrusů v našich podmínkách upadat.
Použité zdroje:
Bednářová, J: Herbář aneb Stromy a keře. Fortune Libri Publishing, 2019.
Dančáková, K: Subtropické a tropické druhy ovoce zastoupené v české obchodní síti. Bakalářská práce, Mendelova univerzita v Brně, Zahradnická fakulta v Lednici, 2016.
Pláteník, J.: Volné radikály, antioxidanty a stárnutí. Interní medicína pro praxi, 009; 11(1): 30–33. Dostupné online https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2009/01/06.pdf
Polívka, F.: Užitkové a pamětihodné rostliny cizích zemí. R. Promberger, Olomouc, 1908.
Weed, S: New Menopausal Years: The Wise Woman Way, Alternative Approaches for Women 30-90, Ash Tree Publishing, New York, 2002.
https://botany.cz/cs/citrus-limon/
https://theses.cz/id/uhd2wq/zaverecna_prace.txt
https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Pomerance-v-kuchyni-i-mimo-ni.-Jak-nam-pomahaji__s10010x9480.html
https://www.rehabilitace.info/vyziva-a-jidlo/pomerance-a-zdravi-duvody-proc-si-je-dat/
https://cs.medlicker.com/2039-pomerance-zdravi-nutricni-hodnoty
https://cs.medlicker.com/1128-citron-a-zdravi
https://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92217.aspx
Fotografie: Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně
také na blogu Byliny v muzeu
Aby Vám tato webová stránka fungovala, potřebujete moderní podporovaný prohlížeč. Pokud používáte Windows 10, máte již nainstalovaný moderní prohlížeč Microsoft Edge, který můžete použít k zobrazení tohto webu.